madfotografering for begyndere og bloggere

I vores blogfællesskab Bloggers By Heart har vi en yderst inspirerende madblogger, som elsker foodstyling, og som altid tager sin madfotografering til det næste niveau! Hun hedder Maria Silje, og sammen med hende har vi her fokuseret på fem tips til begyndere inden for madfotografering. Det giver bare så meget til en opskrift, hvis de rigtige billeder er med, og hvis du ønsker en professionel madblog, så er det virkelig vigtigt at lære at tage gode billeder, så du kan få fantastiske madbilleder til både din madblog og sociale medier.

Indlægget er lavet i samarbejde med madbloggeren Maria Silje fra Mariasilje.dk

1. Tag smukkere madbilleder med naturligt lys

Uanset, hvilken ret du skal fotografere, eller hvilken stemning du gerne vil have i dit madbillede, er det allerbedste tip at bruge naturligt lys. Bruger du kunstigt lys, altså lys fra diverse lamper, vil dine billeder hurtigt blive gule, skyggerne bliver unaturlige, og det er generelt rigtig svært at styre billedet og få et godt resultat.

Sådan er det også med blitz og direkte sollys. Det gør bare ikke noget godt for dit madbillede. Bruger du blitz, vil du også skabe et oplyst billede, men på en meget kunstig måde, og skyggerne vil blive meget voldsomme.
Fotograferer du i direkte sollys, vil du også opleve, at farverne er svære at styre, måske bliver motivet endda alt for oplyst, og du vil have svært ved at få et rigtig godt billede.

Har du først prøvet at tage billeder i naturligt dagslys, vil du garanteret også foretrække dette. Det vil være langt nemmere for dig at styre farverne, lyset falder naturligt, og billederne bliver pænere.

– Jeg planlægger altid min madlavning efter, hvornår lyset er godt. I vinterhalvåret er det selvfølgelig mere begrænset med godt lys. Derfor bliver alt maden lavet om dagen, og billedet bliver taget foran et vindue, hvor lyset er til det. Det gælder altså også, når det er aftensmad, jeg skal lave, fortæller Maria.

2. Styr lyset ved hjælp af flamingoplader

Flamingoplader kan være en kæmpe hjælp, hvis du bruger dem rigtigt. Når du har lavet din opstilling, placerer du en flamingoplade på modsatte side af, hvor lyset kommer fra. Sådan at lyset bliver kastet tilbage på maden, og giver et lysere billede samt blødere skygger. Det forbedrer dit madbillede, når skyggerne og lyset falder blødt.

3. Et kamerastativ kan gøre hele forskellen

Det virker måske ikke så vigtigt, men det kan rent faktisk gøre en kæmpe forskel for dine madbilleder. Det er nemlig alfa og omega, at dine madbilleder er skarpe, og ved brug af et stativ bliver kameraet holdt helt stille. Dermed bliver dine billeder også skarpere, end hvis du tager billederne håndholdt.

4. Planlæg dit billede og spar tid

Før du går i gang med at lave den mad, du gerne vil fotografere, er det en god ide at tænke over, hvordan du gerne vil have, at billedet skal ende ud.

– Jeg har været der, hvor jeg tog 300 billeder af én ret, maden blev kold og resultatet endte ud i ét billede, som var okay. Ikke godt, bare okay. Det går man altså død på i længden, siger Maria, og fortsætter:

– Derfor er jeg begyndt at tænke i billeder, når jeg udvikler nye retter. Jeg beslutter på forhånd, hvilken skål eller tallerken jeg skal bruge, udvælger en baggrund, stiller det hele op, og arbejder lidt med, hvordan jeg gerne vil have tingene placeret. Så laver jeg maden. Anretter maden, og fotograferer den. Så kommer der gode billeder i kassen langt hurtigere end før, og maden kan serveres, imens den stadig er varm. Det sætter familien også pris på.

5. Eksperimenter med baggrunden

Baggrunden spiller en kæmpe rolle, når det kommer til et godt madbillede. Den er med til at danne rammerne for hele stemningen og historien, som billedet fortæller. Gode baggrunde kan du enten købe dig til, eller du kan lave dem selv. Maria deler her et tip til, hvor hun køber sine baggrunde:

– Jeg køber mange af mine baggrunde hos Foodstylingbackgrounds.com, fordi de ikke fylder ret meget at opbevare, og der er et hav af fine baggrunde at vælge imellem, så du kan skabe lige den stemning, du vil.

Du kan også lave dine egne baggrunde til dine madkreationer. Det kan eksempelvis gøres ved at male en træplade, eller du kan bruge gammelt træ og sætte sammen, så det danner en plade. Det er kun din fantasi, der sætter grænserne. Bare husk at holde baggrunden simpel, så den ikke tager fokus fra din mad.

Er du klar til at eksperimentere lidt mere med lys, opstillinger og baggrunde? Vi håber, du er blevet klogere på madfotografering, og har fået inspiration til dine næste madbilleder. Du kan finde endnu mere inspiration ved at lade dig inspirere af Marias flotte madbilleder på hendes blog Mariasilje.dk. Har du selv en madblog? Så tjek vores fællesskab ud, hvor Maria allerede er medlem 😉

Læs eventuelt også Simple tips til at mestre din Instagram fra start

Har du flere tips til foodstyling og madfotografering? Så skriv endelig til os, så vi kan få dit tip med.


Signature
Få endnu flere tips til din blog
Tilmeld vores nyhedsbrev, så modtager du e-bogen "Find din niche - og få en professionel blog"

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, accepterer du, at vi må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om kurser, events og produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig vores nyhedsbrev igen.

Læs vores privatlivspolitik her.